- 189
- 63
- 28
dostum merhaba. devlette ücretsiz psikolojik yardım alabileceğin yerler hastanenin psikoloğu, psikiyatrı, ramdaki psikolojik danışmanlar, afadda çalışan psikolog ve psikolojik danışmanlardır. bahsettiğin travma niteliğine göre psikiyatrik ilaç kullanmayı gerektiriyor olabilir. dolayısıyla bir psikiyatra başvurman yerinde olabilir. ancak ilaç dışında kesinlikle iyi bir psikoterapi alman gerekiyor. yani psikiyatr sana ilaç yazıp hadi bunu kullan 1 ay sonra 2 ay sonra gel dememeli. bilen bilir sen herhangi bir psikiyatra gittiğin zaman yaptığın görüşme psikoterapi olarak geçer. ancak çoğu devlet hastanesi psikiyatrı sadece ilaç yazıp 2-3 dk konuşarak seansı o şekilde bitirir. olması gereken ise en az 20-30 dk boyunca o seansı sürdürmektir. sen durumunu, depremzede olduğunu söylersen eğer iyi de bir psikiyatra denk gelirsen seansları o şekilde geçirip tedavi sürecini iyi bir şekilde atlatabilirsin. eğer psikiyatr bahsettiğim gibi yardımcı olamayacaksa mutlaka bir psikolog veya psikolojik danışmandan yardım al. psikiyatrın gözetiminde ilaç kullanarak da bu yardımı alabilirsin. bu işin teknik boyutu.
başka diyeceğim bir şey de şu; durumun nedir bilemem ama mümkün olabildiğince kendini işine, sosyal hayatına adamalısın. zamanını ve enerjini alacak bir iş, aynı zamanda maddi getiride bulunacak bir iş seni maddi manevi olarak doyuma ulaştıracaktır. insanların büyük çoğunluğu hastalıklarını -psikolojik hastalıklarını- yalnızken, hiçbir şey yapmıyorken daha fazla hisseder. ancak bir işe sahip olan, aktiviteleri olan, eşi dost ve akrabalarıyla vakit geçiren insanlar daha mutlu bir hayat sürmekte. ben öyle sana bir şeyleri buyurur gibi anlatmıyorum, durumunu bilmediğim için kendi koşullarını düşünerek en iyisini yapabileceğini söylüyorum yalnızca. hem bir psikolojik danışman olarak hem de -çok fazla etkilenmesem de- depremi şanlıurfada yaşamış biri olarak bunları sana aktarıyorum.
sen ve senin gibi herkes için en iyisini diliyorum. allah hepimizin yardımcısı olsun.
başka diyeceğim bir şey de şu; durumun nedir bilemem ama mümkün olabildiğince kendini işine, sosyal hayatına adamalısın. zamanını ve enerjini alacak bir iş, aynı zamanda maddi getiride bulunacak bir iş seni maddi manevi olarak doyuma ulaştıracaktır. insanların büyük çoğunluğu hastalıklarını -psikolojik hastalıklarını- yalnızken, hiçbir şey yapmıyorken daha fazla hisseder. ancak bir işe sahip olan, aktiviteleri olan, eşi dost ve akrabalarıyla vakit geçiren insanlar daha mutlu bir hayat sürmekte. ben öyle sana bir şeyleri buyurur gibi anlatmıyorum, durumunu bilmediğim için kendi koşullarını düşünerek en iyisini yapabileceğini söylüyorum yalnızca. hem bir psikolojik danışman olarak hem de -çok fazla etkilenmesem de- depremi şanlıurfada yaşamış biri olarak bunları sana aktarıyorum.
sen ve senin gibi herkes için en iyisini diliyorum. allah hepimizin yardımcısı olsun.