Bin yıldır İslam dini yeni bir yorumla güncellemedigi için günümüzde anlaşılması zordur.Oysa Kuran zaman ötesi bir bir mesajdır.Her çağda çağın yorumuna kavuşturmak gerek
Yalnız bilmiyorum biliyor musun ama şöyle bir sıkıntı var. Kuranın ilk derdest edilip kitap haline getirilmesi islam peygamberinin ölümünden epey bir müddet sonra 4 halife döneminde oluyor. Bir kurul oluşturuluyor. Taşa, kemiğe, deriye yazılan metinler bir araya getiriliyor ve şunu ekleyelim bunu çıkartalım şunu şöyle yapalım diye aralarında anlaşıp kuranı ilk kez kitap haline getiriyorlar.
Hatta bir ayet var, keçinin devamını yediği iddaa edilen bir ayet. Neyle ilgili olduğunu anımsayamadım
Yani dolayısıyla ben ortada çokta öyle kutsal birşey falan görmüyorum açıkçası. Kuranın, islam peygamberinin ölümünden çok zaman sonra ilk kez kitaplaştırıldığını da bütün islam alimleri de kabül ederler bu arada. Fakat hiç üzerinde durmak istedikleri bir konu değildir. Sebebini de sen anlarsın artık
Son zamanlarda da sadece kuran bize yeter diyen bir akım türedi müslümanların içinde. Hadisler rivayettir o sebeple referans alınamaz diyorlar. İyi güzel de ona bakarsan kuran da rivayet. Ayrıca hadis kaynaklarına bakmadan namazını bile kılamazlar bunu diyen müslümanlar. Gerçi kurandaki salat kelimesi namaz kılmak anlamında değildir, kuranda namaz yoktur. O salat kelimesi yardımlaşmak demektir diyen müslümanlar bile var
Zaten evrensel olduğu idaa edilen islam dini, başlı başına bir Arap kültürünün yansıması. Adeta Arapların anayasası gibi. Bu nasıl evrensellik ben onu da anlayamadım. Namaz, oruç, zekat gibi vecibeler islamdan önce de Arap yarım adasında var olan gelenekler zaten. Kuranda biz bu dini sadece Araplara indirdik diyen ayet bile var. Ama tefsirlerinde, anlamından koparıp evrensellik boyutu katmaya çalışıyorlar tabi.